Úspěšné finále Poháru rozhlasu

V Ústí nad Orlicí se v úterý 5.6.2012 uzavřel 44. ročník týmové soutěže určené pro žáky základních škol. Na celorepublikové finále se sjelo osm nejlepších družstev v kategoriích staršího a mladšího žactva. Na tuto prestižní akci se každoročně probojují také žáci sportovních tříd ZŠ Heyrovského Olomouc a nebylo tomu jinak ani letos. Mladí atleti z AK Olomouc, kteří tyto třídy navštěvují, postoupili hned ve třech kategoriích, což se povedlo už jen žákům ze ZŠ Englišova Opava.

Ve všech kategoriích jsme měli ambice na medailové umístění. Nejvíce se závody vydařily mladším žákům, kteří jako jediní z kategorie překročili pětitisícovou hranici a v konečném součtu 5060 bodů zvítězili s náskokem více jak 300 bodů. Kluci v žádné z disciplin nevyhořeli a navíc si spousta z nich vytvořila nové osobní rekordy. V běhu na 60 m obsadil celkově 2. místo Dominik Orálek výkonem 7,81 s a zdárně mu sekundoval Filip Vladař časem 8,15 s. Nejlepší den měl Samuel Emereoha. Zvítězil v běhu na 1000 m v čase 3:05.11 min a poté přidal prvenství také ve skoku vysokém výkonem 161 cm. Ve skoku vysokém si 4. místo vyskákal Martin Odstrčil výkonem 145 cm. Robert Sivoň se v hodu míčkem dostal na 4. místo za výkon 60,73 m a dobré body získal také Jakub Ftačník za 54,84 m. Vše pak kluci završili vítěznou štafetou na 4×60 m ve složení Orálek, Vladař, Ftačník a Emereoha.

Starší žákyně se dlouhou dobu držely uprostřed tabulky. Holky však v závěru soutěže dobře zabodovaly v dálce a štafetě a vyhouply se na celkové 2. místo, když nestačily pouze na favoritky z Kladna. K oporám družstva patřila hlavně Bára Zatloukalová, která obsadila dvě 2. místa ve skoku dalekém výkonem 544 cm a ve skoku vysokém výkonem 157 cm. Natálii Durčákové se závod ve vrhu koulí moc nepovedl, i tak obsadila 2. místo výkonem 10,84 m. Veronika Jašíková si vyskákala 3. místo a důležité body v dálce v novém osobním rekordu 496 cm. Celkem holky nasbíraly 6538 bodů.

Posledním želízkem v ohni bylo družstvo starších žáků. Ti nakonec obsadili celkové 4. místo. Klukům bohužel nevyšlo pár disciplin podle představ a bodovou ztrátu se jim už nepodařilo dohnat. Za zmínku stojí především vítězná štafeta na 4×60 m, která ve složení Röder, Danis, Petr a Machala zaběhla velice slušný čas 27,97 s. Adam Röder si v běhu na 60 m dělil 3. místo časem 7,32 s. Nový osobní rekord mu však pokazil nepovolený vítr v zádech o síle +2,3 m/s. Ve vrhu koulí pak na 4. místě skončil Tomáš Bulko výkonem 11,62 m.

Celkové výsledky staršího žactva – zde
Celkové výsledky mladšího žactva – zde

Fotky – zde
Fotky a článek na stránkách ČAS – zde